Tarot op een andere manier


"Geloof je nu echt dat iemand die met een pak kaarten zit te spelen, iets zinnigs kan vertellen over de situatie waar jij in zit?" Dit is de vraag die vaak gesteld word. De Tarot die we hanteren is meer dan een kaartspel, het is meer een levenswijsheid. Jacques Nefkens de schrijver van het boek is op zoek gegaan naar de systematiek in de kaarten. Hij is begonnen met een cursus te volgen en daar kwamen nogal wat verhalen op hem af over allerhande soorten symboliek en vergelijkingen met mythen en legenden uit diverse culturen Daardoor miste hij het logische verband dat er tussen de kaarten moest zitten. Hij had eigenlijk behoefte aan een soort standaardwerk dat de beginnende tarotspeler uitleg geeft over de basisprincipes van het spel, zo heeft hij besloten dat hij zelf op onderzoek moest en besloot daarvan verslag te leggen.

 

Het verband wat hij ontdekte beperkte zich niet tot de tarot, maar breide zich uit naar vergelijkingen met de bijbel, kabbala, Maslow, cijfersymboliek en met wetmatigheden uit de moderne natuurkunde. Het letterlijk in kaart brengen van deze visie heeft op zijn beurt weer geleid naar een opvallend kleurrijke kunstwerk dat het Periodiek Systeem van Elementaire Ervaringen heet.

 

Om dat te kunnen doorgronden, moet je er minstens een paar keer goed voor gaan zitten. Als je je daarvoor de tijd niet gunt, snap je het misschien wel nooit. Het is gebaseerd op de symboliek van cijfers en getallen. Waar je de bijbel zie als leerboek, kan je de tarot als werkboek gebruiken. Persoonlijk heb ik het gevoel dat ik ze allebei beter snap wanneer ik kijk naar hun overeen komsten. De tarot is als een goede, wijze vriend. Je kunt hem vragen wat je wilt en zo vaak als je wilt en hij geeft je altijd antwoord. Hij is daar heel eerlijk in. Wanneer je situatie er niet al te rooskleurig uitziet, zal hij hem niet beter voorschilderen. De brenger van het slechte nieuws hoef ik niet te zien als de veroorzaker ervan. Als je hem leert kennen, zie je dat hij je adviseert om het tij ten goede te keren. Maar hij doet niets voor je. Je moet alles zelf doen, want alleen van je eigen ervaringen kun je leren. De tarot is een spiritueel spel. Als je voelt hoe het systeem werkt, sta je bewust in het leven en neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen beslissingen, ook zonder dat je daarvoor eerst de kaarten hoeft te pakken. Bij actueel kunt u lezen wanneer ik hier weer een cursus in geef, u leert hier te werken met dit kaartspel, en u niet te richten op traditionele interpretaties, maar uw gezond verstand laten werken, en dan uzelf vaak hoort zeggen “oooh werkt dat zo, aaahh nou snap ik het”, of te wel je kunt niet alleen de logica van de spelregels leren begrijpen, maar ook structuur in de gedachtegang van mensen leren ontdekken.